Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Επανέρχονται οι επικεφαλής της τρόικας για τη συνέχιση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και τα κυβερνητικά στελέχη ξεκινούν «αγώνα δρόμου», με την ευρεία σύσκεψη που θα συγκληθεί αύριο Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών. Πάντως η Κομισιόν εμφανίζεται αρνητική σχετικά με τη χορήγηση παράτασης στις ελληνικές αρχές προκειμένου να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Εν όψει της επανέναρξης των συζητήσεων την Δευτέρα με την τρόικα, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσαφήνισαν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Τόνισαν, μάλιστα, ότι στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές υπήρξε μεν πρόοδος, αλλά παραμένουν ανοιχτά αρκετά θέματα όπως αυτό της κινητικότητας.
Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι στις επικείμενες διαβουλεύσεις το «αγκάθι» της κινητικότητας θα κυριαρχήσει, με τους ελεγκτές να προσέρχονται με περιορισμένα περιθώρια ευελιξίας απέναντι στο ελληνικό αίτημα για τρίμηνη παράταση.
Από τις διαθέσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί και η ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης που αφορά την καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Το τελευταίο Eurogroup στο Λουξεμβούργο είχε επιμείνει στην ανάγκη να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, ώστε η απόφαση για την καταβολή της δόσης, αλλά πιθανώς και η εκταμίευσή της να γίνει πριν από τα τέλη Ιουλίου. Κάτι το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί ώστε να διαλυθούν οι όποιες ανησυχίες για την εμφάνιση χρηματοδοτικού κενού και για ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Στην έδρα της Κομισιόν επιμένουν ότι το πρόγραμμα κινητικότητας, που έχει ήδη σημειώσει μεγάλη καθυστέρηση, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Βέβαια, παρά την κατανόηση που επιδεικνύουν για τις επιπτώσεις της πολιτικής αναταραχής που δημιουργήθηκε με αφορμή το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, τονίζουν ότι η τρίμηνη παράταση δεν μπορεί να γίνει δεκτή, καθώς υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Και αυτό γιατί εκφράζουν φόβους ότι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων, εντός των χρονικών ορίων, θα επηρεάσει την ομαλή πορεία του προγράμματος και ενέχει τον κίνδυνο εκτροχιασμού του. Ανασταλτικός παράγοντας για χαλάρωση από την πλευρά των Βρυξελλών είναι επίσης ότι μετά τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς, θα ακολουθήσουν άλλοι 12.500 έως τον Δεκέμβριο. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν μπορούν να μετατεθούν για το 2014, είναι η θέση της τρόικας.
Εξάλλου, αίτημα της τρόικας είναι η ολοκλήρωση των καταλόγων με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια, στοιχείο το οποίο όμως δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως άλλοθι και επιχείρημα για να δικαιολογηθούν μεγάλες καθυστερήσεις. Συγχρόνως, παράλληλα με το πρώτο κύμα των δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, η τρόικα αναμένει και τα πρώτα δείγματα γραφής για τους υπόλοιπους 12.500 υπαλλήλους, οι οποίοι θα ενταχθούν στο σχέδιο κινητικότητας το δεύτερο εξάμηνο.
Για την Επιτροπή η μεγάλη συνεχιζόμενη ύφεση και οι δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις με την πρωτοφανή ανεργία δεν συνιστούν επαρκή λόγο για να υπάρξει καθυστέρηση στο πρόγραμμα. Γι' αυτούς τους λόγους, η Κομισιόν εμφανίζεται ανυποχώρητη στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των ποσοτικών στόχων για μείωση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2010-2015 και κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων το 2013.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα σκληρή στάση τηρεί η Κομισιόν και στο θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο, οι οποίες θα πρέπει να φτάσουν τις 4.000 έως το τέλος του χρόνου με εμπροσθοβαρή μάλιστα τρόπο. Δηλαδή, 2.000 υπάλληλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν το τρίτο τρίμηνο του 2013 και άλλοι 2.000 υπάλληλοι το τέταρτο τρίμηνο.
Με αυτά τα δεδομένα, με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση των ελεγκτών στην αναφορά των ελληνικών αρχών που προβλέπεται να προτάξουν στην τρόικα την περίπτωση της ΕΡΤ και την υλοποίηση της δέσμευσης για 2.000 απολύσεις, αλλά και για τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της Αθήνας.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης

Το... plan B
Η γραμμή άμυνας του υπουργείου
Η διαπραγματευτική γραμμή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου έναντι των δανειστών θα στηριχθεί κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την κινητικότητα και ότι η παράταση θα ισχύσει όχι για να παραπεμφθεί το θέμα στις καλένδες, αλλά για να εφαρμοστεί με επιτυχία.
Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι στη συζήτηση η ελληνική πλευρά ενδέχεται να διεκδικήσει να μην αποτελεί η κινητικότητα προαπαιτούμενη ενέργεια για την καταβολή της δόσης, καθώς η εφαρμογή της δεν συνεισφέρει ουσιαστικά στους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεσμευτεί προσωπικά για την τήρηση του υπόλοιπου χρονοδιαγράμματος για την κινητικότητα και τις απολύσεις και μαζί με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου θα αξιοποιήσουν στην επιχειρηματολογία τους την πραγματοποίηση 2.565 απολύσεων από το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς και την εκκίνηση της εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών, από τις οποίες αναμένεται να απομακρυνθούν 1.000 υπάλληλοι, ως δείγματα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής για την πραγματοποίηση των απολύσεων.
Παράλληλα θα παρουσιάσουν την πρόταση για την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, προκειμένου να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις για τους συμβασιούχους που έχει λήξει η σύμβασή τους και εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα απ' όπου εκτιμάται ότι θα απολυθεί ένα μεγάλο μέρος από τους 6.000 υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο με το συγκεκριμένο καθεστώς.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει και αναλυτικά στοιχεία για την κινητικότητα υπαλλήλων που θα προέρχονται από όλο το φάσμα του Δημοσίου, κυρίως όμως από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, τα οποία απασχολούν 300.000 υπαλλήλους.
Ν. Β. Τσίτσας

Το φορολογικό
Στο φορολογικό «μέτωπο», οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 (κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες) και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, ζητούν να μειωθούν, σε 4 από 5, οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά, και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό.
Τέλος, η τρόικα ζητεί και την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της τρόικας, είναι και το ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες, εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.


Δεν αναγνωρίζουν περίοδο χάριτος στη νέα ηγεσία του υπουργείου
Απρόθυμη να δεχτεί καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες αποχωρήσεις προσωπικού του δημόσιου τομέα εμφανίζεται η τρόικα, ενώ τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν αναγνωρίζουν περίοδο χάριτος στην νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Όπως διαφαίνεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνάντησή του με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) υπό μεγάλη πίεση για την επίτευξη των στόχων για 25.372 αποχωρήσεις από το Δημόσιο το 2013 και άλλες 24.654 αποχωρήσεις το 2014.

Η τρόικα θεωρεί πως αν και το κυβερνητικό σχέδιο είναι να επιτευχθούν με εθελοντικό τρόπο οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τη μείωση του προσωπικού, ωστόσο αυτοί οι στόχοι δεν θα είναι αξιόπιστοι αν δεν υπάρξουν κάποιες περιορισμένες υποχρεωτικές απολύσεις. Θεωρεί δε πως οι υποχρεωτικές απολύσεις παρέχουν χώρο για να προσληφθούν νέοι και πιο εξειδικευμένοι και προσωπικό που θα έχει κίνητρα να εργαστεί.

Σημειώνεται πως βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016:

-Στους ΟΤΑ α΄ βαθμού (πλην των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων) δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού για όλα τα έτη της περιόδου 2013-2016.

-Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα έτη 2013 και 2014, δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, ενώ για το διδακτικό προσωπικό ο λόγος προσλήψεων-αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στο 1:10.
-Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τα έτη 2013 και 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις ένστολου προσωπικού.

-Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τα έτη 2013 και 2014, προβλέφθηκε μείωση των προσλήψεων κατά 30% σε σχέση με αυτές του έτους 2012, ήτοι 819 άτομα.

-Στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η πρόσληψη 200 εφοριακών εντός του 2013.

-Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβλέπεται η αποφοίτηση 162 Δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστών.
Πηγή  Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.