Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΤΡΟΙΚΑ.

Παράταση έναντι μείωσης χρόνου διαθεσιμότητας
Μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας, κάτω από το 12μηνο, προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αντιστάθμισμα στην παράταση για την κινητικότητα, που ζητά από την τρόικα. Στο μεταξύ οι αντιδράσεις πάνε για κλιμάκωση καθώς, εκτός από την λειτουργική κατάληψη της ΕΡΤ, ήδη σε απεργιακή ετοιμότητα δηλώνουν τα συνδικάτα των εργαζομένων σε δήμους, σχολεία, νοσοκομεία.

Ιδρώσαμε; Σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και καταλήψεις από το Σεπτέμβριο προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ, αλλά και της ΟΙΕΛΕ, όπως προτάθηκε στο 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπάιδευσης. Σε απεργιακή ετοιμότητα βρίσκεται και η ΠΟΕ – ΟΤΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που αφορούν τόσο στις απολύσεις όσο και στη διαχείριση των απορριμμάτων, τη λειτουργία των Δήμων, την ώρα που οι εξελίξεις κάνουν τα νοσοκομεία να βράζουν.
Υπό αυτό το πρίσμα και την πίεση έγινε η σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα -και προκειμένου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει ότι η πρότασή του συνιστά ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ελληνική δημόσια διοίκηση, ώστε να πιεσθεί και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. Πίεση, που μοιάζει επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα πέρυσι το Νοέμβριο, μόλις πρόσφατα μετακινήθηκαν στις νέες τους θέσεις.
Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της αποδοχής από την τρόικα των μετατάξεων ως κινητικότητα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, σε καλό δρόμο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει, οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Χθες, η τρόικα έδειχνε ανυποχώρητη στο θέμα αυτό και απαιτούσε να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι πριν μετακινηθούν. Σήμερα, εμφάνισε την ενδεχόμενη συγκατάθεσή της ως διαπραγματευτική υποχώρηση.
Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.
Η διαπραγμάτευση χαρακτηρίσθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δύσκολη» και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί.
Μετά την αποχώρηση της τρόικας στις 11.30 το πρωί, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ενόψει της συνάντησής του με τους επικεφάλης της τρόικας, στη 1.30 το μεσημέρι.
Κ.Σαρρής, με πληροφορίες ΑΠΕ - Πηγή 

Νέα απαίτηση της τρόικα, διαθεσιμότητα 6 μήνες και μετά απόλυση

Ο εφιάλτης στο δρόμο με το … δημόσιο, συνεχίζεται με την κυβέρνηση και την τρόικα να πηγαίνουν από το ένα ραντεβού στο άλλο …  με στόχο τη συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της νέας δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα απαίτηση της τρόικας προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη είναι: να τεθούν σε διαθεσιμότητα για έξι μήνες όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν.
Ένθερμος υποστηρικτής αυτού του είναι ο "σκληρός" εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόσμεν, ο οποίος απαιτεί όλοι οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν να περάσουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας,  ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από τη μείωση 25% του μισθού τους!
Η τρόικα πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων (15.000 το 2013-2014) και να μειωθεί ο αριθμός της διαθεσιμότητας (25.000 μέχρι το τέλος του 2013), ωστόσο η πρόταση αυτή δεν βρήκε σύμφωνη την ηγεσία  Διοικητικής Μεταρρύθμισης .
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν,  σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μέχρι το τέλος του Ιουλίου να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση σχέδιο νόμου όπου θα αποτυπώνονται σαφώς τα κριτήρια βάσει τον οποίων θα περνούν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα.
Η αντιπρόταση της κυβέρνησης από την άλλη, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να συνυπολογιστούν στην κινητικότητα οι υποχρεωτικές μετατάξεις. Η τρόικα εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετική σε αυτό, αλλά σε αντάλλαγμα ζητά να μειωθεί ο χρόνος κατά τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας στους 6 μήνες, από τους 12 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θέλει να ανεβάσει το όριο στους 9 μήνες!
Μένει να δούμε ποιο από τα παραπάνω σενάρια θα πάρει το «ΟΚ» και των δύο πλευρών στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στις 10 το πρωί η τρόικα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης!
Πηγή

«Πρόοδος της κυβέρνησης με την τρόικα» αλλά και... 15.000 απολύσεις

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνει λόγο η κυβέρνηση μετά την τρίωρη σχεδόν συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις. Όπως είπε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθημερινά μέχρι το βράδυ της Κυριακής, για να υπάρξει πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα. Σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και για το πως αυτό θα καλυφθεί ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «υπάρχει σε όλα τα θέματα πρόοδος».
Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων πέραν των 15.000. Ωστόσο η δήλωση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η κατανομή των απολύσεων για εφέτος και για του χρόνου, με περαιτέρω αύξηση των φετινών απολύσεων. Συγκεκριμένα, η αρχική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προέβλεπε την απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και 11.000 το 2014, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες από 4.000 απομακρύνσεις εφέτος και η διαφορά να αφαιρεθεί από αυτές του 2014.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν ότι μέχρι αύριο το βράδυ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να επέλθει συμφωνία. Και αυτό γιατί η τρόικα θέλει δύο μέρες να συντάξει το report της συμφωνίας που θα καταθέσει στο Eurogroup. Εξάλλου όπως είπε το ίδιο στέλεχος, πολιτική συμφωνία σημαίνει ότι το Eurogroup θα πει πως συμφωνεί με το report της τρόικας για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για την Ελλάδα και εγκρίνει τη δόση. Το ίδιο στέλεχος διευκρίνιζε πως έγκριση δεν σημαίνει και άμεση εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ μεχρι τα τέλη Ιουλίου, αλλά μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Το ίδιο είχε γίνει και με τη δόση -μαμούθ του Απριλίου, όταν τα χρήματα δίνονταν τμηματικά για να καλύπτονται οι εκάστοτε ανάγκες της χώρας (π.χ. λήξη ομολόγων).
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Νωρίτερα, το πρωί η τρόικα είχε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.
Οι δύο πλευρές δεν βρήκαν ούτε σήμερα κοινό σημείο στις προτάσεις τους καθώς όπως όλα δείχνουν οι απαιτήσεις της τρόικας με τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου δεν συγκλίνουν σε πρώτη φάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα, από την ελληνική πλευρά προτάθηκε η μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 σε 9 μήνες με σκοπό αυτή - αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο- να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2014.
Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.
Η τρόικα, από την πλευρά της, επιμένει στην πρότασή της στην οποία ζητούσε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων για το 2013 και το 2014 και ισόποσα να μειωθεί ο αριθμός - στόχος όσων δημοσίων υπαλλήλων μπουν σε κινητικότητα το 2013.
Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.
Η διαπραγμάτευση χαρακτηρίσθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δύσκολη» και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.