Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΤΑ «ΛΕΝΕ» ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΟΠΥΥ, ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Μαραθώνιες αποδείχθηκαν, για ακόμη μια φορά, οι συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ Στουρνάρας και Τρόικα ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 10 το πρωί της Κυριακής.
Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για πιθανότητα συμφωνίας από το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, ο υπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους, με τα επιτελεία τους να «ξενυχτούν» για να ετοιμάσουν τα τελικά κείμενα και να κλείσουν τις τελευταίες τεχνικές εκκρεμότητες..

Στόχος να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ με τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η πίεση είναι, πλέον, αφόρητη, καθώς τα τελικά κείμενα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε να λάβουν και την πολιτική έγκριση του Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας.
Το παρών έδωσε στη σύσκεψη και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το τι συζητήθηκε, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
«Λευκός καπνός» για τις μετακινήσεις και αποχωρήσεις από το Δημόσιο
Το γεγονός ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι συνεργάτες του βρέθηκαν μόλις για μισή ώρα στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών δείχνει πως η συμφωνία είχε επέλθει στο μεγαλύτερο κομμάτι της από το βράδυ της Παρασκευής.
Η Τρόικα φαίνεται πως συμφώνησε να δώσει παράταση στον κ. Μητσοτάκη έως το Σεπτέμβριο, ενώ «κλειδί» για την επίτευξη λύση φέρεται να ήταν η πρόταση του υπουργού για μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από τους 12 μήνες που ήταν μέχρι τώρα, στους οκτώ.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, οφείλει έως το τέλος του Ιουλίου να παραδώσει τον κατάλογο με τους πρώτους 5.000 υπαλλήλους, που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, ενώ υποχρεούται να δίνει σε μηνιαία βάση στοιχεία και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500 έως τα τέλη Σεπτέμβρη.
Την Παρασκευή υπήρξε μερική εμπλοκή, καθώς η Τρόικα δεν δέχθηκε να συνυπολογιστούν οι 5.000 μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί στο συνολικό αριθμό των 12.500 της κινητικότητας, εφόσον δεν θα έχει προηγηθεί καθεστώς διαθεσιμότητας για τουλάχιστον 3 – 4 μήνες.
Μπροστά στο αδιέξοδο, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δέχθηκε να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία οι καθηγητές, η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτική λύση με άλλη κατηγορία υπαλλήλων δημοσίου που θα περιληφθούν στο σχήμα της κινητικότητας.
Τι θα γίνει με το ΦΠΑ στην εστίαση – Τη γλίτωσαν οι συνταξιούχοι
Μέχρι το παρά πέντε της διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικα ήταν στο... τραπέζι και το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών διατύπωσαν το επιχείρημα πως η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε απώλειες ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση με την ελληνική πλευρά να αντιτείνει πως το μέτρο θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή για ένα εξάμηνο και οι απώλειες υπολογίζονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία παρουσίασε ισοδύναμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επέμεινε στην εξασφάλιση της μείωσης καθώς εκτιμάται ότι θα τονώσει την τουριστική «βιομηχανία» και γενικότερα θα δώσει, ωστόσο, καμία περαιτέρω εξέλιξη δεν υπάρχει.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 – 2014 που φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι εκμηδενίστηκε χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα.
Αυτό σημαίνει πως αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η επιβολή εισφοράς 0,2 τοις χιλίους στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, αλλά και η μείωση των συντάξεων αποστράτων που καταβάλλονται ακόμη με το παλαιό μισθολόγιο.


Το μακρύ χέρι της Τρόικα πάνω από ΕΟΠΥΥ, Δήμους και Περιφέρειες

Στο «γύψο» μπαίνει ο ΕΟΠΥΥ για τα επόμενα τρία, τουλάχιστον, χρόνια σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών, ενώ παράλληλα, προετοιμάζεται το έδαφος για μεγάλες παρεμβάσεις σε Δήμους και Περιφέρειες.
Με βάση το πολυνομοσχέδιο που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα εγκαινιάζεται σύστημα αυτόματης σταθεροποίησης των δαπανών, όπως προβλέπει το Μνημόνιο 3, ενώ ορίζεται ότι οι μηνιαίες δαπάνες του Οργανισμού δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/12 των ετήσιων πιστώσεων του αναδρομικά από 1.1.2013 και ως την 31.12.2015.
Τοποθετείται, ουσιαστικά, πλαφόν μηνιαίων δαπανών και όταν υπερβαίνεται το όριο αυτές θα περικόπτονται αυτομάτως. Για να αντιμετωπιστεί το υπάρχον έλλειμμα η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης (claw back) ισοδυναμεί με αναδρομικό «κούρεμα» προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας που μπορεί να φτάσει το 40%.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει με αυτόν τον τρόπο μια σημαντική τρύπα του Προϋπολογισμού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Συμφωνήθηκαν, ακόμη, και προωθούνται 22 διαρθρωτικά μέτρα για εξορθολογισμό των δαπανών του δημόσιου φορέα Υγείας, ενώ, όπως αναφέρει το vima, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει πως το μέτρο αυτόματης σταθεροποίησης εφαρμόζεται επειδή δεν υπήρχε χρόνος για να αποδώσουν οι παρεμβάσεις.
Με βάση το νέο πολυνομοσχέδιο προετοιμάζεται το έδαφος και για εφαρμογή αυτόματων περικοπών σε άλλους τομείς, όπως έλεγχος του ύψους Προϋπολογισμών σε Δήμους και Περιφέρειες με Κοινή υπουργική Απόφαση.
Επιπλέον, ενισχύεται το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, ενώ οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στον έλεγχο δαπανών της γενικής κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως το τέλος του 2013.
Μέσα σε όλα αυτά, κυβέρνηση εκτιμά πως η μετακίνηση 4.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. θα ελαφρύνει σημαντικά το μισθολογικό βάρος που σηκώνουν οι Δήμοι και θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών, καθώς αυτή είχε παγώσει στους υπερχρεωμένους Δήμους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.