Πρόλογος

Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας, από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χαράλαμπο Ευστρατίου.

Με αυτή την σελίδα ξεκινάει ένα διαδικτυακό πρώτο βήμα ενημέρωσης, επικοινωνίας και γνωριμίας μεταξύ των εργαζομένων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδος.

Συνάδελφοι μόνο ενωμένοι αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, πολεμάμε και νικάμε.
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ»

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι αλλαγές και οι νέες προθεσμίες στην αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων

Τις βασικές αλλαγές που επέφερε στη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ο ν. 4250/2014 (Α΄ 74) καταγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υπογράφει ο νέος γενικός γραμματέας Θοδωρής Λιβάνιος.  Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν μεταξύ άλλων στο αρμόδιο για τον επιμερισμό όργανο, τα μέτρα βελτίωσης του αξιολογούμενου αλλά και την αυτοαξιολόγηση. Παράλληλα με την εγκύκλιο καλούνται όλα τα υπουργείου και οι φορείς να στείλουν στο ΥΔΜΗΔ εντός μηνός από το πέρας της καταληκτικής προθεσμίας για τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης που είναι πλέον η 30η Οκτωβρίου, όλα τα σχετικά στοιχεία.
Α. Τροποποίηση–συμπλήρωση διατάξεων Π.Δ. 318/1992.
Με τις διατάξεις του άρθρου 250 του ν. 4281/2014 (Α΄ 160) τροποποιούνται οι διατάξεις του Π.Δ. 318/1992 και οι διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4250/2014. Συγκεκριμένα:
1. Αρμόδιο για τον επιμερισμό όργανο: Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 250 προβλέπεται ότι σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης επιμερισμού, δεν άσκησε τα καθήκοντά του στην αντίστοιχη θέση κατά το έτος αξιολόγησης, η απόφαση επιμερισμού εκδίδεται από το όργανο που υπηρετεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης, κατόπιν πρότασης των προϊσταμένων, οι οποίοι κατά το έτος αξιολόγησης ενεργούν ως αξιολογητές. Δεδομένου ότι το αρμόδιο για επιμερισμό όργανο, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 318/1992, όπως ισχύει (προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης, μονομελές όργανο διοίκησης κλπ), ενδέχεται κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης επιμερισμού να έχει αποχωρήσει από την αντίστοιχη θέση, προβλέπεται ότι ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης, το μονομελές όργανο διοίκησης κλπ που υπηρετεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης επιμερισμού καθίσταται αρμόδιο όργανο για την έκδοση της σχετικής απόφασης, κατόπιν πρότασης των προϊστάμενων που κατά το έτος αξιολόγησης ενεργούν ως αξιολογητές.
2. Μέτρα βελτίωσης του αξιολογούμενου: Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 250 ενισχύεται και εμπεδώνεται πλέον ρητώς κατά τη γραμματική διατύπωση αυτών ότι η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο για τη βελτίωση της απόδοσης του υπαλλήλου. Για το λόγο αυτό προβλέπεται ρητώς ότι τα μέτρα βελτίωσης του αξιολογούμενου συνίστανται ενδεικτικά στην επιμόρφωση αυτού, στην εκούσια μετακίνηση, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ή στη βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.
3. Αυτοαξιολόγηση και περαιτέρω διαδικασία της αξιολόγησης: Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 250 προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων, η περαιτέρω διαδικασία της αξιολόγησης δεν αναστέλλεται. Συγκεκριμένα, εφόσον μετά το πέρας της κατά το νόμο προβλεπόμενης προθεσμίας για την υποβολή συμπληρωμένης της αυτοαξιολόγησης από τους υπαλλήλους, αυτή δεν υποβληθεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες διοικητικού/προσωπικού θα προβούν στις προβλεπόμενες κατά το νόμο περαιτέρω ενέργειες, ειδικότερα θα συμπληρώσουν τα στοιχεία του αξιολογούμενου (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, κατηγορία και κλάδος, βαθμός και τίτλος θέσης) επί του εντύπου της αξιολόγησης και θα προβούν σε παράδοση των εντύπων στον εισηγητή, όπου προβλέπεται και απαιτείται εισήγηση, και στον αξιολογητή.
4. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 250 προβλέπονται κατά τη γραμματική διατύπωση των σχετικών διατάξεων τα εξής:
α) η αξιολόγηση έτους 2013 δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα κατά τις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του ν. 4172/2014 και δεν επιφέρει οποιαδήποτε δυσμενή έννομη συνέπεια, υπηρεσιακού ή μισθολογικού χαρακτήρα, για τον αξιολογούμενο,
β) το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης είναι μεταβατικού χαρακτήρα και ισχύει αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013.
γ) Περαιτέρω, προβλέπεται ότι εφόσον η αξιολόγηση του επόμενου έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το έτος 2013. Η δυσμενέστερη αξιολόγηση του έτους 2013 στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου.
5. Προθεσμίες: Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 250 επανακαθορίζονται οι προβλεπόμενες στο άρθρο 32 του ν. 4250/2014 προθεσμίες για την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Ειδικότερα, όσες υπηρεσίες δεν είχαν ενεργήσει εντός των προθεσμιών που προέβλεπαν οι διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4250/2014 είτε εντός των προθεσμιών που είχαν επανακαθοριστεί προς διευκόλυνση των υπηρεσιών με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας, θα προβούν στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την αξιολόγηση ως εξής:
- Έως την 1η/9/2014: έκδοση απόφασης επιμερισμού ανά κλίμακα βαθμολόγησης
- Έως την 16η /09/2014: συμπλήρωση και υποβολή της αυτοαξιολόγησης
- Έως την 1η/10/2014: Συμπλήρωση και υποβολή της εισήγησης, όπου απαιτείται
- Έως 31/10/2014: Καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης της αξιολόγησης από τους κατά το νόμο αξιολογητές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετάφραση

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχείο ιστολογίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Διαχειριστής της σελίδας

Ο Διαχειριστής της σελίδας
Η διαχείριση της ιστοσελίδας Υπάλληλοι Περιφερειών Ελλάδος, γίνεται από τον υπάλληλο της Περιφέρειας Αν. Μακ. & Θράκης (Π.Ε. Ξάνθης) Χαράλαμπο Ευστρατίου, Σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΣΥΠΕΞΑ και τ. Πρόεδρο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Η σελίδα δημιουργήθηκε για την καλύτερη ενημέρωση των Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες Ελλάδας. Συνάδελφε θα θέλαμε την βοήθεια σου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των Περιφερειών αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούμε σε αυτές. - Τηλ. : +30 6942434142 και mail: (xaralamposeystratioy@gmail.com)
Από το Blogger.